Meten is weten. Dat geldt ook voor websites. Sterker nog, als je de prestaties van je website niet meet, kun je deze prestaties ook niet verbeteren. Daarom vertel ik je in deze blog hoe je Google Analytics toevoegt aan je WordPress website.
Inhoud
Google Analytics
Google Analytics is de meest gebruikte tool om de statistieken van je website te meten. Denk daarbij niet alleen aan het aantal bezoekers. Je kunt ook het gedrag meten.
Welk berichten zijn het populairste? Keken je bezoekers verder dan de pagina waar ze binnenkwamen? Uit welk land komen ze? Welke browser gebruiken ze? Zijn het mobiele gebruikers? etc.
Je kunt zelfs uitgebreide rapporten opstellen van een verkoopproces op je pagina. Waar haken gebruikers in en, belangrijker, waar haken ze af.
Het reikt te ver om in dit artikel alle functionaliteiten van Google Analytics uit de doeken te doen. Ik laat we wel zien hoe je je account aanmaakt en hoe je je WordPress website koppelt.
Je account aanmaken
Ga naar analytics.google.com. Als je al een Google-account hebt, bijvoorbeeld voor een Gmail-adres, dan kun je die gebruiken. Anders kun je ook een nieuw account aanmaken.
Aanmelden
Klik op ‘Aanmelden’
De gegevens van je website invullen
Google Analytics vraagt je vervolgens om de gegevens van je website. De gevraagde dingen spreken voor zich. Hou nog even goed in de gaten dat je bij het invullen van je webadres de goede waarde kiest voor http:// of https://. Vul ook de goede tijdzone in.
Instellingen voor gegevens delen
Vervolgens vraagt Google of ze je gegevens voor andere dingen mogen gebruiken, bijvoorbeeld voor het bijhouden van globale statistieken of het geven van support. Lees even wat ze precies vragen en maak de keuze waar jij je het prettigst bij voelt.
Klik vervolgens op ‘Tracking-ID ophalen’
Akkoord met voorwaarden
Google zal je nu vragen of je akkoord gaat met de voorwaarden. Kies je land, bekijk de voorwaarden en als je akkoord gaat, klik dan op ‘Ik ga akkoord’.
Je trackingcode
Je hebt nu een Google Analytics account aangemaakt voor je website.
Je komt nu op het beheerscherm van je Google Analytics account uit. Hier staat je Tracking-ID en hier staat een stukje code. Een van deze twee waardes heb je nodig om Google Analytics te verbinden aan je WordPress Website.
Google Analytics koppelen aan je WordPress Website
Er zijn twee manieren om Google Analytics te koppelen aan je website. De eerste optie is het gebruik van Plugins. De tweede optie is door de trackingcode toe te voegen aan de bestanden van je WordPress installatie.
Voor deze tweede optie, het aanpassen van de bestanden van je website, is wel enige kennis vereist van HTML en PHP. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een zogenaamde child theme gebruikt als je bestanden aan gaat passen. Dat reikt wat te ver voor deze blog. Ik richt me daarom op de eerste optie: het gebruik van plugins.
Beschikbare plugins
Er zijn veel verschillende plugins beschikbaar die je de mogelijkheid geven om Google Analytics te koppelen aan je WordPress website. Vier voorbeelden:
- Insert Header and Footer
- Google Analytics by MonsterInsights
- Google Analytics WD
- Google Analytics Dashboard voor WP
Van deze vier voorbeelden, laat ik je de eerste twee zien.
Insert Header and Footer
De plugin Insert Header and Footer is een plugin die je voor veel meer zaken dan alleen Google Analytics kan gebruiken. Deze plugin gebruik je namelijk om scripts toe te voegen aan je website.
Doordat de plugin geen overbodige features heeft, is hij efficient en gebruikt hij niet onnodig veel rekenkracht van je webserver.
Installeer de plugin en ga naar de instellingen via Instellingen -> Insert Headers and Footers
Kopieer de tracking code uit de stap ‘Je trackingcode‘ hierboven en plak deze bij Scripts in Header. Gebruik het gedeelte tussen <script> en </script>
Klik vervolgens op ‘Save’. Vanaf dit moment zal dit stukje code worden toegevoegd op iedere pagina. Op die manier worden de bezoekers bijgehouden.
Google Analytics by MonsterInsights
Google Analytics by MonsterInsights maakt het je wel heel makkelijk om Analytics op je website te installeren. Bovendien geeft deze plugin je veel extra mogelijkheden, bijvoorbeeld om downloads bij te houden en om bij te houden op welke links je bezoekers klikken.
Wanneer je de plugin installeert, zie je een melding dat je de plugin moet configureren.
Wanneer je hierop klikt, kun je kiezen uit twee manieren om MonsterInsights in te stellen.
De beste manier is om de plugin the authenticeren. Dat doe je door op de knop Met Google authenticeren te klikken.
Een nieuw scherm opent waar je in kunt loggen met je Google-account. Gebruik het account waarmee je ook Google Analytics hebt ingesteld. Geef vervolgens toestemming aan Insights om je Analytics gegevens te bekijken.
Wanneer je op Toestaan klikt, krijg je van Google een code. Deze code voer je in in het veld ‘Google-code hier plakken’.
Mocht deze methode niet werken, dan kun je er ook voor kiezen om handmatig je UA-code, uit de stap ‘Je trackingcode’, in te voeren. Klik daarvoor op het vinkje UA Code handmatig invullen. Je kunt vervolgens in het veld wat zichtbaar wordt de code invullen.
Wanneer je een van deze twee methodes hebt voltooid, worden vanaf dat moment de bezoekers bijgehouden in Google Analytics.
Tot slot
Zo! Google Analytics is geïnstalleerd!
Je moet nu ongeveer een dag wachten voordat de eerste gegevens zichtbaar worden in je Google Analytics Dashboard.
Neem eens een uurtje de tijd en verdiep je eens in de mogelijkheden die Google Analytics biedt. Zeker wanneer je een tijdje gegevens bijhoudt, krijg je hier een schat aan informatie waarmee je je website steeds beter maakt.
Heb je vragen? Laat ze achter in de reacties!