Iedereen met een website komt voor deze keuze te staan: waar laat ik mijn WordPress website hosten? Welke Webhost moet ik kiezen?
In dit artikel leg ik je uit wat webhosting precies is en vertel ik je welke webhosts ik je aanraad.
Belangrijk om te vermelden: in dit artikel geef ik je mijn persoonlijke mening. Deze mening is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en op ervaringen van andere web professionals die ik persoonlijk ken.
Inhoud
Wat is hosting?
Laten we beginnen bij de basis: wat is webhosting?
Webhosting is een dienst waarmee je een website beschikbaar kunt maken op internet. Een website bestaat uit verschillende bestanden. Deze bestanden moet je opslaan op een computer die in directe verbinding staat met internet. Zo’n computer noem je een webserver. En een webserver staat bij een webhostingbedrijf.
Kortom: iedere website heeft webhosting nodig.
Soorten hosting
Er zijn grofweg drie soorten webhosting: Shared Hosting, Cloud Hosting en Dedicated Hosting. Hieronder leg ik uit wat de verschillende vormen ongeveer inhouden. Wat ze precies inhouden kan per webhosting bedrijf verschillen.
Shared Hosting
Shared Hosting is de goedkoopste en meest voorkomende vorm van hosting. Je website staat op een webserver, samen met een aantal andere websites. Je deelt dus de webserver, en de bijbehorende rekenkracht. Vandaar de naam Shared Hosting.
Cloud Hosting
Bij Cloud Hosting werken verschillende webservers samen om jouw website beschikbaar te maken op internet. Wanneer de ene webserver het druk heeft, springt een andere webserver bij.
Dedicated Hosting
Bij Dedicated Hosting wordt er een webserver speciaal voor jouw website gereserveerd. Alle beschikbare rekenkracht gaat dus naar jouw website. Ook kun je de webserver optimaal inrichten voor jouw doel. Dit is vooral bedoeld voor websites met veel bezoekers.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een webhost?
De volgende aspecten zijn belangrijk bij de keuze voor een webhost:
Snelheid
Betrouwbaarheid
Support
Prijs
Extra’s
Snelheid
De snelheid waarmee je website inlaadt is ongelooflijk belangrijk. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven: 5 redenen waarom de snelheid van je website heel belangrijk is. Kort samengevat: een snelle website geeft een betere gebruikerservaring, een snellere website rankt beter in Google, een snellere website overtuigt je klant en snelheid is extra belangrijk voor mobiele gebruikers.
Betrouwbaarheid
Wat heb je aan een website als deze regelmatig niet bereikbaar is? De vuistregel is dat een website 99,95% van de tijd beschikbaar moet zijn. Liefst meer natuurlijk.
Support
De kwaliteit van de supportafdeling is erg belangrijk. Reageren ze snel? Lossen ze je probleem snel op? Denken ze met je mee? Denken ze misschien net een stapje verder?
Maar ook: is de webhost gespecialiseerd in WordPress websites?
Prijs
Zoals met alles, is natuurlijk ook de prijs belangrijk. Maar ook voor hosting geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Hosting voor € 1,- per maand lijkt erg leuk, maar realiseer je dat je voor dat geld waarschijnlijk je webserver moet delen met veel andere websites, waardoor je website traag inlaadt. Verwacht ook geen uitgebreide support voor dit bedrag.
Mijn advies: kijk een stapje hoger. Vaak neemt de kwaliteit exponentieel toe als de prijs iets hoger is.
Extra’s
Levert de webhost interessante extra’s? Of kun je meer dan één website hosting in je hostingpakket? Wat zijn de kosten voor een SSL-certificaat? Of bieden ze bijvoorbeeld ondersteuning voor gratis SSL-certificaten via Let’s Encrypt? Waarom een SSL-certificaat belangrijk is, lees je hier: Wat is SSL en waarom is het belangrijk?
Ervaringen van anderen
Maar hoe kom je er dan achter hoe een webhoster presteert? Eigenlijk kom je daar alleen maar achter als je ervaringen van anderen leest.
Ook Google is een goede bron. Zoek op termen als “<naam hostingbedrijf> ervaringen” en je krijgt een hoop info.
Welke Webhosts ik je aanraad
Update april 2021: Ik heb SiteGround uit mijn lijst gehaald van webhosts die ik aanraad. Na een aantal minder goede ervaringen, zowel op mijn eigen hostingaccount als die van mijn klanten, heb ik ervoor gekozen om met een andere provider in zee te gaan. Naar mijn mening levert SiteGround op dit moment niet de support die je mag verwachten en zijn ze na een aantal prijsverhogingen bovendien een stuk duurder dan voorheen.
Hieronder geef ik je een aantal webhosts die ik je aanraad. Let wel: dit is mijn persoonlijke mening, gebaseerd op mijn eigen ervaringen of gebaseerd op ervaringen van anderen die ik vertrouw. Weet jij een andere webhost die je van harte kunt aanbevelen, maar die niet in dit lijstje staat? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.
Ben je een klein beetje technisch? Dan raadt ik je een dienst als Cloudways aan. Via Cloudways huur je een server bij aanbieders als Digital Ocean, Vultr, Amazon of Google. Vervolgens biedt Cloudways je een fijne schil aan om je server te bedienen. Het resultaat is dat je een snelle server hebt, voor een leuke prijs. De support van Cloudways is behulpzaam, maar daar moet wel bij gezegd worden dat ze er een beetje vanuit gaan dat je wel enige basiskennis hebt over webservers.
Goede verhouding van prijs en kwaliteit
Gespecialiseerd in WordPress
Gratis SSL-certificaat met Let’s Encrypt
Eigen caching-plugin
Pro-actieve houding bij support en beveiliging
Internationaal bedrijf, maar je kunt kiezen voor servers in Amsterdam
Als je website flink groeit, of als kwaliteit (en snelheid) extra belangrijk voor je is, dan is Savvii waarschijnlijk een goede keuze.
Savvii is een heel stuk duurder dan bijvoorbeeld Siteground, maar levert uitstekende kwaliteit. De snelheid is erg hoog, de supportafdeling denkt actief met je mee (ook over andere zaken als hosting, zoals bijvoorbeeld plugins!) en de beveiliging is top.
ManagedWPHosting levert uitstekende service. Als je zelf weinig verstand hebt van technische zaken, of als je je er niet mee bezig wilt houden, dan is ManagedWPHosting is mooie club voor je. Ze nemen je veel werk uit handen en bij onduidelijkheden neemt de supportafdeling de tijd om zaken goed uit te leggen.
Zoals de naam al zegt, is ManagedWPHosting gespecialiseerd in WordPress en zorgen ze voor snelle, veilige servers.
Neemt je alle zorgen uit handen
Gespecialiseerd in WordPress
Uitstekende en persoonlijke support, ook in het weekend
Servers ingericht voor snelheid en beveiliging
Duurder dan sommige andere hosts (maar meer service)
5 supertips voor een betrouwbare en veilige website
Je website is een van de belangrijkste onderdelen van je bedrijf. Het is van vitaal belang dat je deze up-to-date, beschermd en online houdt, zodat deze beschikbaar is voor je klanten.
Vandaag de dag zijn er meer factoren waar je je bewust van moet zijn. Een gemiddelde website is dagelijks minstens een aantal keren doelwit van een al dan niet geautomatiseerde) hackpoging,
Zorg jij goed voor je website? Lees in dit gratis e-book wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je website veilig en up-to-date blijft.
Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.
Ik kan uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.
Met mijn bedrijf Bureau RAM ontwerp, bouw en beheer ik al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. Ik werk al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor ken ik de wereld van trainers en coaches. Ik weet ik wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken heb ik al eens eerder voorbij zien komen.
Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt
Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book. Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.
Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres. Mijn privacybeleid vind je hier