Iedereen die met WordPress begint zal een aantal fouten maken. Dat is natuurlijk niet erg: van fouten leer je. Maar toch, het is een stuk efficiënter om te leren van de fouten van anderen.
Daarom geef ik je in dit artikel de 16 meest gemaakte WordPress beginnersfouten en ik vertel je er meteen bij hoe je ze kunt voorkomen.
Inhoud
1. De verkeerde keuze maken tussen WordPress.com en WordPress.org
WordPress.org of WordPress.com? Als je net begint met WordPress, is het niet vreemd dat je je deze vraag stelt. Veel WordPress-beginners vragen zich af wat het verschil is. Want er zijn inderdaad grote verschillen!
Als je eenvoudige blog of website wilt, heb je op WordPress.com gratis en (letterlijk) in een minuut een draaiende website en hoef je je geen zorgen te maken over de webhosting.
Maar, als je nu of in de toekomst, meer wilt doen met je website en als je graag zelf de volledige controle houdt, kun je beter kiezen voor een zelfgehoste versie van WordPress, oftewel de versie van WordPress.org. Voor veel extra’s zul je bij WordPress.com namelijk moeten betalen. De kosten voor eigen hosting wegen dan niet op tegen de kosten voor een abonnement bij WordPress.com.
Voor een volledige, uitgebreide uitleg, zie mijn artikel WordPress.com vs WordPress.org: Verschillen en voor- en nadelen
2. De goedkoopste webhost kiezen
Iedereen met een website komt voor deze keuze te staan: waar laat ik mijn WordPress website hosten? Welke Webhost moet ik kiezen?
Webhosting is een dienst waarmee je een website beschikbaar kunt maken op internet. Een website bestaat uit verschillende bestanden. Deze bestanden moet je opslaan op een computer die in directe verbinding staat met internet. Zo’n computer noem je een webserver. En een webserver staat bij een webhostingbedrijf.
In mijn artikel Hoe kies je de juiste WordPress Webhosting vertel ik je precies wat hosting is. Ook vertel ik je waar ik naar kijk bij de beoordeling van een webhost. Tot slot geef ik je drie webhosts die ik erg goed vind.
3. WordPress installeren in een ‘wordpress’ subfolder
Wanneer je WordPress download van WordPress.org, krijg je een Zip-file met een map daarin met de naam ‘wordpress’. Beginners maken nog wel eens de fout om die map in zijn geheel, met FTP, op hun website te zetten. Het gevolg is dat het adres van je website dan www.domein.nl/wordpress is.
Dat is wel om te lossen met technische trucs, maar het is beter als je de bestanden rechtstreeks in de eerste map van je website plaatst, meestal ‘public_html’.
4. Geen SSL-certificaat (groen slotje) gebruiken
Sinds 1 januari 2017 is SSL eigenlijk voor iedere site een must-have. Zeker als je een website hebt waar bezoekers in kunnen loggen of hun gegevens achter kunnen laten, is ‘het groene slotje’ erg belangrijk.
Sterker nog, als je geen SSL-certificaat gebruikt, wordt je website mogelijk aangemerkt als ‘onveilig’ door Chrome en Firefox.
Lees meer over SSL in mijn artikel Wat is SSL en waarom is het belangrijk? en Handleiding: Een SSL-certificaat aan je WordPress website toevoegen.
5. De standaard subtitel niet veranderen
Als je WordPress installeert, gebruikt WordPress de standaard subtitel ‘En nog een WordPress site’. Veel beginners vergeten om deze subtitel aan te passen, bijvoorbeeld omdat het thema dat ze gebruiken geen gebruik maakt van de subtitel. Dat lijkt dan allemaal goed te gaan, totdat je website in de resultaten van Google opduikt:
Pas daarom direct de subtitel aan. Dit doe je onder Instellingen –> Algemeen
6. Je e-mailadres rechtstreeks op je website zetten
Verschillende bots struinen over het internet op zoek naar e-mailadressen. Deze e-mailadressen worden vervolgens verkocht aan partijen die reclame willen versturen: Spam. Als jouw e-mailadres dus op je website staat, wordt deze vroeg of laat door zo’n bot opgepikt.
Gelukkig zijn er manieren om deze bots voor de gek te houden. Op deze manier kun je je e-mailadres vermelden op je website, maar blijft deze wel veilig voor hackers.
Lees hier mijn oplossing: Handleiding: voorkom Spam, verberg je e-mailadres
7. Te veel plugins installeren
Een van de sterke punten van WordPress is de grote verscheidenheid aan plugins. Er zijn op dit moment meer dan 47.000 plugins beschikbaar! Voor zo ongeveer elke functionaliteit kun je wel een plugin vinden. En als een functionaliteit die jij nodig hebt al gefaciliteerd wordt door een plugin, dan hoef je daar dus geen maatwerk voor te (laten) maken.
Maar, hoe weet je welke plugins veilig zijn? Eerlijk is eerlijk: niet elke plugin is even goed geprogrammeerd. Er zijn plugins die je website kunnen laten crashen. En er zijn ook plugins die een lek veroorzaken op je website.
Het is niet eenvoudig om vooraf te bepalen of je veilig zit met een bepaalde plugin. Maar als je de volgende vijf vragen stelt voordat je een plugin installeert, zit je wel aan de veilige kant: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een WordPress Plugin installeert
8. Geen backups maken en geen updates installeren
Helaas: het onderhoud van je website gaat niet vanzelf. Je moet hier een beetje pro-actief in zijn. Probeer onderstaande stappen regelmatig op je website uit te voeren. Als je dit eens per week of eens per 14 dagen doet, dan kost het je maar een minuut of 10 per keer.
Doe je het niet, dan loop je serieus het risico dat je website wordt gehackt, langzaam wordt of zelfs zijn goede positie in Google verliest.
Voorkom dit met de volgende 7 tips: WordPress onderhoud voor beginners: 7 tips
9. Je website niet goed beveiligen
Je moet er niet aan denken: je WordPress website is gehackt! Je kunt niet meer inloggen, de voorpagina is gewijzigd en je bent al je waardevolle inhoud kwijt.
WordPress is het meest gebruikte content management systeem. Dat betekent dat WordPress een groot doelwit voor hackers is. Zorg er dus voor dat de beveiliging van je website in orde is.
In deze blog geef ik je 5 concrete tips, waarmee je snel en eenvoudig grote winst kunt behalen: Voorkom dat je gehackt wordt: 5 tips
10. Je website niet optimaliseren voor zoekmachines (SEO)
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel Zoekmachine Optimalisatie. Als we het over ‘zoekmachines’ hebben, dan hebben we het in de praktijk over Google. Op het gebied van zoekopdrachten heeft Google een gemiddeld marktaandeel van 95,8%. Op smartphones en tablets is het aandeel zelfs hoger: 98,5% en 97,8%.
In dit artikel leg ik uit wat er bedoeld wordt als men over ‘SEO’ praat: Wat is SEO?
11. Adressen van pagina’s wijzigen en bezoekers mislopen
Het kan zijn dat je het adres van een pagina op je website wilt wijzigen, bijvoorbeeld omdat je de titel aanpast. Of het kan zelfs zo zijn dat je de hele website verhuist naar een ander adres. Vergeet dan niet dat deze pagina’s waarschijnlijk zijn geindexeerd door Google en dat er verkeer naar die pagina’s komt. Als de pagina vervolgens niet meer bestaat, loopt je deze bezoekers mis!
Dit kun je oplossen door voor pagina’s waarvan je het adres wijzigt een omleiding aan te brengen, oftewel een ‘redirect’.
De meest gebruikte plugin (700.000+ actieve installaties) is Redirection. Met deze plugin kun je eenvoudig een oud en een nieuw adres opgeven. Zo worden bezoekers doorgestuurd naar het nieuwe adres.
12. Google Analytics niet installeren
Google Analytics is de meest gebruikte tool om de statistieken van je website te meten. Denk daarbij niet alleen aan het aantal bezoekers. Je kunt ook het gedrag meten.
Welk berichten zijn het populairste? Keken je bezoekers verder dan de pagina waar ze binnenkwamen? Uit welk land komen ze? Welke browser gebruiken ze? Zijn het mobiele gebruikers? etc.
In dit artikel vertel ik hoe je Google Analytics op je pagina kunt installeren: Handleiding: Google Analytics toevoegen aan je WordPress website
13. Geen categorieën en tags gebruiken
Je hebt een mooi bericht geschreven voor je blog en je muis gaat richting de ‘Publiceren’-knop, maar iets zegt je dat je iets bent vergeten. Oh ja! Je moet nog een categorie kiezen, want anders komt je bericht in het mapje ‘geen categorie’. En als je toch bezig bent, dan voeg je ook maar een paar tags toe.
Maar ja, geen van de categorieën die je al hebt lijken te passen. Wat nu? Het bericht onder ‘overige’ zetten? Da’s ook niks… Een nieuwe categorie bedenken?
Dit is de manier waarop veel bloggers hun categorieën en tags kiezen. En da’s jammer, want op die manier mis je een hoop voordelen van een goede structuur van je blog.
In dit artikel geef ik je drie redenen waarom je Categorieën en tags moet gebruiken en vertel ik je de do’s en don’ts: Hoe gebruik je categorieën en tags in WordPress
14. Geen goede 404-pagina maken
Een goede 404-pagina laat je bezoeker niet aan zijn lot over, maar werkt als een reddingsboei.
Daarom ga leg ik je in dit artikel uit hoe je met WordPress een eigen, vriendelijke 404-pagina maakt: Handleiding: hoe maak je een goede 404-pagina in WordPress
Op zoek naar inspiratie? Lees dan eens mijn bericht waarin ik je 10 voorbeelden van goede 404-pagina’s laat zien.
15. De voorbeeld-pagina’s niet verwijderen
Bij een standaard installatie maakt WordPress een Voorbeeld-pagina en een Voorbeeld-bericht (“Hallo wereld!”) aan. Gooi deze meteen weg, want als je dat niet doet, komen ze gewoon tussen de zoekresultaten van Google te staan…
16. Bestanden wijzigen via Weergave – Bewerken
Via je Dashboard kun je, onder Weergave –> Bewerken, verschillende bestanden van je website rechtstreeks aanpassen. Let daarmee wel op, want als je bepaalde bestanden aanpast (met de name de bestanden eindigend op ‘.php’) en je maakt daarbij een foutje, is het goed mogelijk dat ze website ermee stopt. Je krijgt dan de beruchte ‘Error 500’.
Het probleem is dat je dan ook niet meer via je Dashboard het bestand kunt herstellen, want ook je dashboard werkt dan niet meer. Je zult dan met behulp van FTP de fout moeten gaan oplossen.
Dus: als je geen toegang hebt tot de website via FTP, of als je niet weet hoe FTP werkt, hou je dan verre van de Bewerker in je Dashboard.
Tot slot
Hopelijk heb ik je met deze lijst met tips een hoop tijd en gedoe bespaard. Mocht je dit artikel willen delen? Gebruik dan de Social Media knoppen bovenaan en onderaan dit artikel. Je doet mij én je vrienden een plezier!
Heb jij nog een goede tip? Ik hoor hem heel graag in de reacties.