WordPress.com vs WordPress.org: Verschillen en voor- en nadelen

WordPress.com vs WordPress.org: Verschillen en voor- en nadelen

WordPress.org of WordPress.com? Als je net begint met WordPress, is het niet vreemd dat je je deze vraag stelt. Veel WordPress-beginners vragen zich af wat het verschil is. In deze blog bekijken we de verschillen tussen deze twee ‘versies’ van WordPress. Want er zijn inderdaad grote verschillen!

WordPress.org

WordPress is een gratis en open source softwarepakket, waarmee je een complete en volwaardige website kunt opzetten. Je kunt de website volledig beheren vanuit je browser en je hebt geen specifieke kennis van HTML, CSS of PHP nodig.

Je kunt WordPress downloaden op WordPress.org. Daarna moet je WordPress installeren op je webserver om ermee te kunnen werken. Daarvoor heb je een Hosting provider nodig. De kosten hiervoor beginnen op een paar euro per maand. Vele hosts bieden trouwens ook eenvoudige tools aan waarmee je in één click WordPress kunt installeren.

Ik heb ook een artikel geschreven over hosting: Hoe kies je de juiste WordPress Webhosting

Zodra WordPress is geïnstalleerd, heb je volledige controle over je website. Je kunt de thema’s uitzoeken die je wilt en je kunt alle plugins installeren die je interessant vindt. Je wordt daarbij niet beperkt tot een vooraf gemaakte selectie. Je kunt zelfs de volledige onderliggende programmatuur van WordPress aanpassen om zo maatwerkoplossingen te realiseren, mocht dat nodig zijn.

WordPress.com

Vergelijking van abonnementen van WordPress.comWordPress.com is een commerciële website waar je gratis een website kunt starten die draait op WordPress. Je hoeft je hier dus geen zorgen te maken over hosting en de installatie van WordPress: dat wordt door WordPress.com voor je geregeld. Ook de updates en het onderhoud aan je website wordt voor je gedaan.

Kortom: je hoeft je alleen aan te melden en je website te ontwerpen.

Je website bij WordPress.com zal altijd gratis blijven, maar als je meer opties wilt, kun je kiezen voor een abonnement. Een overzicht van de abonnementen bij WordPress vind je in de afbeelding hiernaast. Als je erop klikt, krijg je een grotere versie.

Je hebt geen volledige controle over je website, zoals je die bij een zelf gehoste versie van WordPress wel hebt. Er zijn een aantal geselecteerde thema’s waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kun je zogenaamde Premium-thema’s kiezen. De prijzen hiervoor variëren van € 50,- tot € 175,-. Deze premium thema’s zijn gratis wanneer je het business-abonnement afneemt (€ 24,92 p/maand)

Er zijn een aantal geselecteerde plugins geïnstalleerd. Voor een aantal plugins met geavanceerde functies kun je een abonnement afsluiten. Denk hierbij aan mogelijkheden om video’s te tonen en instellingen die je kunt doen om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines.

Vergelijking – Welke moet je kiezen?

WordPress.com:

 • Eenvoudige installatie
 • Webhosting inbegrepen
 • Automatische upgrades
 • Voorgeselecteerde plugins
 • Gratis aan de slag
 • Geen volledige controle over je website
 • Betaald abonnement noodzakelijk voor eigen domeinnaam en geavanceerde opties
 • Bij een gratis abonnement staan er advertenties op je website
 • Geen mogelijkheid om eigen advertenties te tonen, mocht je dat willen

WordPress.org:

 • Volledige controle over je eigen website
 • Mogelijkheid om alle beschikbare thema’s te installeren
 • Mogelijkheid om alle beschikbare plugins te installeren
 • Zelf de code van je website aanpassen
 • FTP toegang tot je website
 • Je moet zelf de webhosting regelen
 • Je moet zelf de installatie uitvoeren
 • Je moet zelf het onderhoud aan de WordPress installatie uitvoeren

Als je eenvoudige blog of website wilt, heb je op WordPress.com gratis en (letterlijk) in een minuut een draaiende website en hoef je je geen zorgen te maken over de webhosting.

Als je echter, nu of in de toekomst, wat meer wilt doen met je website en als je graag zelf de volledige controle houdt, kun je beter kiezen voor een zelfgehoste versie van WordPress. De kosten voor de hosting wegen niet op tegen de kosten voor een abonnement bij WordPress.com.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Dit zijn de 6 eigenschappen van succesvolle websites​

Dit zijn de 6 eigenschappen van succesvolle websites​

Of je nu producten of diensten aanbiedt, je website is een belangrijk verkoopkanaal voor je bedrijf. Het is een van de eerste dingen die je potentiële klanten zullen zien wanneer ze online op zoek zijn.

Als je niet steeds bezig blijft met je website en deze gebruiksvriendelijk en relevant houdt voor je doelgroep, loop je een serieus risico om potentiële klanten aan je concurrenten te verliezen.

In dit e-book heb ik 6 aandachtspunten op een rij gezet, waarmee je jouw website naar een hoger niveau kunt tillen.

rick-profiel-2-500x500

Over de schrijver

Rick Heijster

Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.

Ik kan uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.

Met mijn bedrijf Bureau RAM ontwerp, bouw en beheer ik al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. Ik werk al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor ken ik de wereld van trainers en coaches. Ik weet ik wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken heb ik al eens eerder voorbij zien komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant:

Scroll to Top

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.
Mijn privacybeleid vind je hier