Het is inmiddels alweer 2024, maar staat er nog “© 2019” onder je website? Snel aanpassen 😉
Inhoud
Wat is een copyright notice?
Het copyrightteken © (van het Engelse copyright notice) of auteursrechtteken is een symbool waarmee wordt aangegeven dat een werk auteursrechtelijk is beschermd. (bron: Wikipedia).
Op websites vind je de copyright notice terug op drie manieren:
- Met het huidige jaartal. Voorbeeld: “© 2024 – Bureau RAM”
- Met het jaartal van eerste publicatie van de site of de oprichting van het bedrijf, en het huidige jaartal. Voorbeeld: “© 2007-2024 – Bureau RAM”
- Zonder een jaartal. Voorbeeld: “© Bureau RAM”
Wat is nou de goede manier?
Je hebt sowieso het auteursrecht over je werk
Eigenlijk heeft een copyright notice op een website niet zoveel toegevoegde waarde. Je krijgt namelijk automatisch het auteursrecht over de werken die je maakt. Zolang het maar voldoende ‘creatief is’ en ‘niet te algemeen is’. En dat is al snel het geval.
En omdat het dus niet verplicht is om dit teken op je website te zetten, heeft het (in Nederland) juridisch gezien geen toegevoegde waarde.
Waarom toch een copyright notice op je website zetten?
Je zet vooral een copyright notice op je website om het nog maar eens te benadrukken. Je zorgt ervoor dat er geen twijfel over kan zijn: jij hebt dit gemaakt en het is niet de bedoeling dat iemand anders dit klakkeloos kopieert. In de VS heeft het trouwens nog wel enige waarde. Als iemand inbreuk op een werk waar een copyright notice onder stond, dan gaat de Amerikaanse rechter ervan uit dat de inbreuk expres is begaan, en is de schadevergoeding hoger.
Wil je meer weten over de copyright notice? Check dan dit artikel door Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.
Hoe doen andere bedrijven het?
Nou, verschillend dus.
Bol.com gebruikt een reeks, met het jaar van oprichting en het huidige jaar.
Nu.nl gebruikt alleen het huidige jaar
De Staatsloterij gebruikt alleen de copyright notice, zonder een jaartal
Hoe moet het nou?
Dat mag dus je helemaal zelf weten. Er zijn geen vaste regels. Maar als je ervoor kiest om een jaartal op te nemen, zorg er dan wel voor dat je het huidige jaartal vernoemd. Anders ziet dat er een beetje slordig uit. 🙂