Staat er nog “© 2019” onder jouw website?

Staat er nog “© 2019” onder jouw website?

Rick Heijster
Handleidingen & Tips

Het is inmiddels alweer 2024, maar staat er nog “© 2019” onder je website? Snel aanpassen 😉

Wat is een copyright notice?

Het copyrightteken © (van het Engelse copyright notice) of auteursrechtteken is een symbool waarmee wordt aangegeven dat een werk auteursrechtelijk is beschermd. (bron: Wikipedia).

Op websites vind je de copyright notice terug op drie manieren:

  1. Met het huidige jaartal. Voorbeeld: “© 2024 – Bureau RAM”
  2. Met het jaartal van eerste publicatie van de site of de oprichting van het bedrijf, en het huidige jaartal. Voorbeeld: “© 2007-2024 – Bureau RAM”
  3. Zonder een jaartal. Voorbeeld: “© Bureau RAM”

Wat is nou de goede manier?

 

Je hebt sowieso het auteursrecht over je werk

Eigenlijk heeft een copyright notice op een website niet zoveel toegevoegde waarde. Je krijgt namelijk automatisch het auteursrecht over de werken die je maakt. Zolang het maar voldoende ‘creatief is’ en ‘niet te algemeen is’. En dat is al snel het geval.

En omdat het dus niet verplicht is om dit teken op je website te zetten, heeft het (in Nederland) juridisch gezien geen toegevoegde waarde.

 

Waarom toch een copyright notice op je website zetten?

Je zet vooral een copyright notice op je website om het nog maar eens te benadrukken. Je zorgt ervoor dat er geen twijfel over kan zijn: jij hebt dit gemaakt en het is niet de bedoeling dat iemand anders dit klakkeloos kopieert. In de VS heeft het trouwens nog wel enige waarde. Als iemand inbreuk op een werk waar een copyright notice onder stond, dan gaat de Amerikaanse rechter ervan uit dat de inbreuk expres is begaan, en is de schadevergoeding hoger.

Wil je meer weten over de copyright notice? Check dan dit artikel door Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.

 

Hoe doen andere bedrijven het?

Nou, verschillend dus.

Bol.com gebruikt een reeks, met het jaar van oprichting en het huidige jaar.

 

Nu.nl gebruikt alleen het huidige jaar

 

De Staatsloterij gebruikt alleen de copyright notice, zonder een jaartal

 

Hoe moet het nou?

Dat mag dus je helemaal zelf weten. Er zijn geen vaste regels. Maar als je ervoor kiest om een jaartal op te nemen, zorg er dan wel voor dat je het huidige jaartal vernoemd. Anders ziet dat er een beetje slordig uit. 🙂

Beeldrechten: Milous.

Tags: Betrouwbaarheid, Copyright en Jaartal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Iedere week sturen we onze abonnees een magazine met nieuws over WordPress, websites, online leren en conversie. Bovengemiddeld vaak gaat het ook over toegankelijkheid van websites, want dat vinden we belangrijk.

Wil je ook dit Bureau RAM Magazine ontvangen? Schrijf je dan in door op de knop hieronder te klikken. Kost niks, en als je het niets vindt, kun je je ook weer met één klik uitschrijven.

rick-profiel-2-500x500

Over de schrijver

Rick Heijster

Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.

Wij kunnen uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.

Met ons bedrijf Bureau RAM ontwerpen, bouwen en beheren we al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. We werken al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor kennen de wereld van trainers en coaches. We weten wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken hebben we al eens eerder voorbij zien komen.

Ook interessant:

Opstijgende raket, die de groei van een bedrijf symboliseert
Handleidingen & Tips
Sandra Heijster

Wat is SEO?

In dit artikel leg ik uit wat er bedoeld wordt als men over ‘SEO’ praat. En dan zonder alle technische praat.

Lees verder »
Scroll naar boven

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres. Naast het e-book, stuur ik je periodiek een e-mail met tips. Als je dat niet wilt, of als je van gedachten verandert, kun je je eenvoudig met één klik afmelden. Mijn privacybeleid vind je hier