Zorg ervoor dat je niets vergeet: Plugin review van PublishPress Checklists

Zorg ervoor dat je niets vergeet: Plugin review van PublishPress Checklists

Rick Heijster
Plugins & Themes

Een blog is meer werk dan je vooraf zou denken. Je wilt niet alleen je lezers iets vertellen, maar je wilt ook dat je blog goed gevonden wordt. En dat het er mooi uitziet als je blog wordt gedeeld op social media. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik kom er nogal eens twee weken later achter dat ik vergeten ben om een goede samenvatting voor Google te schrijven.

Met PublishPress Checklists is dat verleden tijd.

Waar moet je allemaal aan denken?

Er zijn nogal wat dingen waar je aan moet denken als je een nieuw bericht of pagina publiceert op je website.

Categorieën en tags

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van categorieën en tags op je blog. Waarom dat belangrijk is, lees je in dit artikel: Hoe gebruik je categorieën en tags in WordPress.

Maar dan moet je natuurlijk niet vergeten om daadwerkelijk die categorieën en tags in te stellen.

SEO

Zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd, is een onderwerp op zich. Het gaat wat ver om daar in dit artikel heel uitgebreid op in te gaan, maar het is belangrijk dat je voor ieder bericht en pagina een aan een aantal basiseisen voldoet. Daarbij kun je denken aan:

  • Minimaal 200 woorden
  • Titel voor Google ingesteld (en nee, dat is niet per se de titel van je pagina)
  • Omschrijving voor Google ingesteld.

In dit artikel kun me meer lezen over SEO: Wat is SEO?

Afbeelding en tekst voor Facebook, als je bericht wordt gedeeld

Wanneer je een website op Facebook deelt, zie je vaak dat er automatisch een bijpassende afbeelding van de website verschijnt bij je bericht. Daardoor wordt je bericht aantrekkelijker voor andere Facebookgebruikers en is de kans groter dat iemand op de link klikt.

Het lijkt alsof dat automatisch gaat, maar dat is helaas niet zo. Je moet Facebook (en Twitter) expliciet vertellen welke afbeelding en tekst ze moeten tonen. Als je dat niet zelf instelt, dan probeert WordPress je daar zo goed mogelijk mee te helpen door een willekeurige afbeelding van je pagina en de eerste woorden van je tekst te tonen.

In 9 van de 10 gevallen is dat niet wat je wilt. Je wilt namelijk een afbeelding die je zelf kiest en een pakkende introductietekst.

Hier kun je trouwens lezen hoe je met Yoast instelt hoe je pagina op Facebook wordt getoond: Hoe je er met Yoast SEO voor zorgt dat je berichten er perfect uitzien op Facebook

Een blog die ik op Facebook gedeeld heb
Een blog die ik op Facebook gedeeld heb

Uitgelichte afbeelding

Veel thema’s en builders maken in overzichten van je berichten dankbaar gebruik van de uitgelichte afbeelding van je bericht. Maar dan moet je die natuurlijk wel instellen.

Maak een Checklist met PublishPress Checklists

Niet zo lang geleden kwam ik een plugin tegen die je helpt om ervoor te zorgen dat je niets vergeet: PublishPress Checklists. Met deze plugin kun je instellen waar je bericht of pagina aan moet voldoen. Je kunt ook per regel instellen wat er moet gebeuren als je nog niet aan de regel hebt voldaan. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je bericht dan nog niet gepubliceerd kan worden.

Je kunt zelf instellen wat er in je checklist staat
Overzicht van wat je nog moet doen, tijdens het schrijven
Als je wilt publiceren zonder dat alles in orde is, krijg je deze melding

Gratis, Pro-versie onderdeel van pakket

PublishPress Checklists is gratis te downloaden uit de WordPress Plugin Directory. Er komt ook een uitgebreidere Pro-versie aan, die je bijvoorbeeld ook kunt integreren met Yoast. Deze Pro-versie is onderdeel van een suite met allerlei PublishPress plugins die allemaal te maken hebben met bloggen op je website.

Je vindt meer info over deze Pro-versie op hun website.

Mijn beoordeling van PublishPress Checklists

Mogelijkheden
Gebruikersvriendelijkheid
Prijs – Kwaliteit

Kortom

Ik hou van checklijstjes. Het zorgt ervoor dat ik gestructureerd werk. Deze plugin is voor mij daarom een uitkomst.

4.5

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Iedere week sturen we onze abonnees een magazine met nieuws over WordPress, websites, online leren en conversie. Bovengemiddeld vaak gaat het ook over toegankelijkheid van websites, want dat vinden we belangrijk.

Wil je ook dit Bureau RAM Magazine ontvangen? Schrijf je dan in door op de knop hieronder te klikken. Kost niks, en als je het niets vindt, kun je je ook weer met één klik uitschrijven.

rick-profiel-2-500x500

Over de schrijver

Rick Heijster

Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.

Wij kunnen uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.

Met ons bedrijf Bureau RAM ontwerpen, bouwen en beheren we al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. We werken al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor kennen de wereld van trainers en coaches. We weten wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken hebben we al eens eerder voorbij zien komen.

Ook interessant:

Scroll naar boven

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres. Naast het e-book, stuur ik je periodiek een e-mail met tips. Als je dat niet wilt, of als je van gedachten verandert, kun je je eenvoudig met één klik afmelden. Mijn privacybeleid vind je hier