Waarom je website niet zonder onderhoud kan

Waarom je website niet zonder onderhoud kan

Rick Heijster
Onderhoud & Beheer

Net als alle andere software, heeft je website regelmatig onderhoud nodig om goed te functioneren.

Je website niet onderhouden, is hetzelfde als niet regelmatig de olie van je auto verversen. Als je je auto niet laat onderhouden, dan valt deze vroeg of laat uit. En als dat gebeurt, dan zijn de reparatiekosten vaak hoog. Hetzelfde geldt voor je website. Je website moet altijd online zijn, klaar om je bedrijf zo goed mogelijk te presenteren aan je klanten.

Een website is niet “Set and Forget”.

Als je het onderhoud van je website niet regelmatig laat uitvoeren, kan dat je flink geld kosten. Als bezoekers naar je website gaan en ze lopen daar tegen zaken aan die niet goed werken, zijn ze meestal meteen weg. Veel website-eigenaren controleren nooit hun website om te checken of deze nog online is en goed functioneert.

Als je website niet beschikbaar is, kan dat je klanten en omzet kosten.

De voordelen van onderhoud

Veel mensen realiseren zich de voordelen van het onderhoud van de site niet:

De prestaties van de website, de laadtijd, de downtime en de uptime, zijn afhankelijk van een goed functionerende website.

Een technisch goed functionerende website is de basis van je online aanwezigheid. Je hebt ongetwijfeld veel ideeën voor je website en voor je bedrijf, maar als de technische basis niet in orde is, dan zullen de prestaties altijd achterblijven.

Wat ik doe om je website te onderhouden

Ik zorg er allereerst voor dat ik een goede back-up van je website heb. Back-ups zijn de basis van alles wat ik doe, zodat we daar snel en makkelijk op terug kunnen grijpen in geval van een calamiteit.

Als ik er zeker van ben dat ik een goede back-up heb, voer ik de updates van WordPress en je plugins uit. Mijn software houdt een log bij van de plugins die ik heb bijgewerkt, dus als er ooit een probleem is, kan ik zien welke plugin is gewijzigd en kan ik dat terugdraaien.

Ik zorg er ook voor dat je website wekelijks wordt geoptimaliseerd, door onder andere spam-reacties en oude pagina-revisies te verwijderen. Daarmee voorkomen we dat je database onnodig groot wordt.

In mijn maandelijkse rapport kun je precies zien welke werkzaamheden ik op je website heb uitgevoerd.

Waarom je niet zelf je website zou moeten onderhouden

Je zou kunnen overwegen om het onderhoud zelf uit te voeren. Toch raad ik je dat af.

Het zelf onderhouden van je site kan je meer kosten dan je denkt. Als je gewoon de updates uitvoert vanuit je WordPress Dashboard, dan hou je niet automatisch een log bij van wat er op je website is gebeurd. Als een update van een plugin een paar weken later een probleem veroorzaakt, is het moeilijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Je moet dan een oude back-up herstellen, waarbij misschien nieuwe inhoud, bestellingen en klantgegevens verloren gaan.

Het kost meer om te repareren dan om te onderhouden

Als je aan de slag gaat met het onderhoud van je website zonder de benodigde ervaring, kan dat flinke gevolgen hebben. Of als je je voorneemt om je website minimaal eens per week te onderhouden, maar dat er uiteindelijk toch steeds niet van komt, dan breng je je website serieus in gevaar.

Als het dan misgaat, heb je de keuze:

Je kunt proberen om het zelf te repareren, in welk geval je misschien wel nog meer schade aanricht. Of, je kunt dan alsnog op zoek gaan naar een ervaren professional om je te helpen. Vaak moet je dan een (veel) hoger spoedtarief betalen. Deze professional die je dan inschakelt, kent bovendien je website niet, waardoor het veel tijd kost om het probleem te lokaliseren en op te lossen.

Website onderhoud is heel goed te vergelijken met onderhoud aan je auto. Net als bij je auto kost het meer om je website te repareren dan om hem goed te onderhouden. Zorg er dus voor dat de olie van je website regelmatig wordt ververst door een professional.

Schakel een professional in

Jij bent de meest waardevolle medewerker van je bedrijf. Waarom besteed je niet je tijd aan de zaken waar jij goed in bent, en die het meeste rendement opleveren? Laat je website over aan ons, want dat is waar wij goed in zijn.

Zou je een rechtszaak aanspannen zonder advocaat? Zou je een gebroken been proberen te genezen zonder dokter? Nee toch. Waarom zou je dan proberen je eigen website te onderhouden als je geen webprofessional bent? Door een ervaren webprofessional in te schakelen om je site goed bij te werken en te onderhouden, voorkom je dat je omzet en klanten misloopt door een slecht functionerende website.

Heb je interesse in een goed onderhoudsplan? Met WordPress Super Service neem ik je alle zorgen uit handen. Nooit meer WordPress stress!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Iedere week sturen we onze abonnees een magazine met nieuws over WordPress, websites, online leren en conversie. Bovengemiddeld vaak gaat het ook over toegankelijkheid van websites, want dat vinden we belangrijk.

Wil je ook dit Bureau RAM Magazine ontvangen? Schrijf je dan in door op de knop hieronder te klikken. Kost niks, en als je het niets vindt, kun je je ook weer met één klik uitschrijven.

rick-profiel-2-500x500

Over de schrijver

Rick Heijster

Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.

Wij kunnen uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.

Met ons bedrijf Bureau RAM ontwerpen, bouwen en beheren we al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. We werken al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor kennen de wereld van trainers en coaches. We weten wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken hebben we al eens eerder voorbij zien komen.

Ook interessant:

Scroll naar boven

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres. Naast het e-book, stuur ik je periodiek een e-mail met tips. Als je dat niet wilt, of als je van gedachten verandert, kun je je eenvoudig met één klik afmelden. Mijn privacybeleid vind je hier