Het internet is tegenwoordig onmisbaar. Websites spelen een hoofdrol in het dagelijkse leven van zowel bedrijven als individuen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de milieu-impact van onze online activiteiten. Elke keer dat je een website bezoekt, verstuur je gegevens via servers die energie verbruiken. Dit energieverbruik draagt bij aan de CO2-uitstoot, en dus aan de klimaatverandering. Deze week wil ik graag met je bespreken we hoe onze online aanwezigheid de CO2 footprint beïnvloedt en wat we kunnen doen om deze te beperken.
Inhoud
Hoe websites CO₂ uitstoten
Websites lijken misschien onschuldig, maar het draaien van een website vereist veel energie. Deze energie komt voornamelijk van servers die dag en nacht draaien om jouw content beschikbaar te maken. Deze servers staan vaak in datacenters, die veel elektriciteit verbruiken om zowel de servers te laten draaien als om deze te koelen. De meeste datacenters worden aangedreven door fossiele brandstoffen, wat leidt tot een aanzienlijke CO2-uitstoot.
Daarnaast kost het data transporteren over het internet ook energie. Wanneer een gebruiker een website bezoekt, moeten de gegevens van de server naar de gebruiker worden gestuurd via een netwerk van routers en switches, die allemaal energie verbruiken. Hoe meer data een website bevat, hoe groter de impact op het milieu.
De schaal van het probleem
Om een idee te geven van de omvang van de impact: een gemiddelde website produceert ongeveer 1,76 gram CO₂ per keer dat een pagina wordt geladen. Dit lijkt misschien niet veel, maar vermenigvuldig dit met het aantal bezoekers en aantal keer dat een pagina wordt opgevraagd, en je zult zien dat de impact snel oploopt. Grote websites en populaire platforms dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot.
Ter illustratie: de gezamenlijke uitstoot van ‘het internet’ is grofweg net zo groot als de luchtvaart (bron: ovoenergy.com.au)
Wat kun je doen om de milieu-impact te verminderen?
Er zijn verschillende manieren waarop je de CO₂ footprint van je website kunt verkleinen:
- Kies voor groene hosting: Veel hostingproviders (ook wij!) bieden tegenwoordig groene hostingopties aan. Deze providers gebruiken hernieuwbare energiebronnen of compenseren hun CO₂-uitstoot door middel van milieuprojecten.
- Optimaliseer je website: Door je website te optimaliseren, kun je de hoeveelheid data die verzonden moet worden, verminderen. Dit kan door afbeeldingen te comprimeren, ongebruikte afbeeldingen en plugins te verwijderen en je code te optimaliseren.
- Gebruik een content delivery network (CDN): Als je een website hebt die internationaal bezocht wordt, kan een CDN helpen om de afstand die data moet afleggen te verkorten door gebruik te maken van servers die dichter bij de gebruiker staan. Dit vermindert de energie die nodig is voor datatransport.
- Minimaliseer videostreaming: Video’s verbruiken veel bandbreedte. Door videostreaming te minimaliseren of door gebruik te maken van efficiëntere videodiensten (bijv. Vimeo of YouTube), kun je de CO₂-uitstoot verminderen.
- Bewustzijn creëren: Maak je gebruikers bewust van de impact van hun online activiteiten. Kleine veranderingen in surfgedrag kunnen een groot verschil maken.
Onze inzet voor duurzaamheid
We zijn ons bewust van de milieu-impact van websites. Daarom nemen we maatregelen om onze eigen CO2 footprint te minimaliseren. We maken gebruik van groene hosting en optimaliseren onze websites voortdurend om de energie-efficiëntie te verbeteren. Bij de ontwikkeling van nieuwe websites gebruiken we de nieuwste technieken en ‘best practices’, zodat we ervoor zorgen dat pagina’s zo efficiënt mogelijk inladen. Goed voor de snelheid én voor het milieu.
Tenslotte berekenen we jaarlijks hoeveel CO₂ we hebben uitgestoten met onze bedrijfsactiviteiten. Zowel online als offline. Die CO2-uitstoot compenseren we. En proberen we het volgende jaar natuurlijk te verminderen.
Wil je meer weten over hoe je jouw website duurzamer kunt maken, of wil je eens overleggen over hoe we je daarin kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we een verschil maken!