Hoe kun je de video’s van je online cursus het beste beveiligen?

Hoe kun je de video’s van je online cursus het beste beveiligen?

Rick Heijster
Online Leeromgevingen

Video’s zijn ongelooflijk belangrijk bij online cursussen. Meestal vormen ze de kern van je product. En da’s logisch: in een video kun je je boodschap het beste overbrengen, alsof je in een een-op-een gesprek zit met je cursist.

De vraag ik die mijn klanten mij het vaakst stellen over video, is “Hoe kan ik mijn video’s beveiligen?”. Goede vraag. Je wilt natuurlijk niet dat de online cursus, waar je zoveel bloed, zweet en tranen in gestopt hebt, zomaar op straat beland.

100% veilig bestaat niet

Er zijn een paar fijne tools beschikbaar die je kunt gebruiken om de toegang tot je video’s te beheren. Maar ik denk dat het belangrijk is om direct één opmerking te plaatsen: 100% beveiligen, dat gaat niet lukken.

Met andere woorden: als iemand echt met je video’s aan de haal wil gaan, dan kun je ze niet tegenhouden. Je kunt je video’s nog zo goed beveiligen, maar iedereen die je video’s kan bekijken, kan simpelweg een schermopname maken.

Als je iets online zet, dan heb je een kans dat iemand het jat. Dat is de realiteit. En ondanks dat het niet fijn is, kun je je daar het beste bij neerleggen. Probeer je content zo goed mogelijk te beveiligen, maar waak ervoor dat het niet ten koste gaat van de gebruikersvriendelijkheid van je online leeromgeving.

De makkelijkste manier om je video’s te beveiligen

Het eenvoudigste manier om je video’s te beveiligen, is door gebruik te maken van een videohostingdienst. Voor veruit de meeste gebruikers is Vimeo de beste optie.

Vimeo

Vimeo heeft een aantal zeer goede beveiligingsinstellingen waarmee je kunt voorkomen dat gebruikers je video afspelen op een andere locatie dan via jouw website. Je kunt een of meerdere websites opgeven waar die video mag worden afgespeeld. Als iemand de video probeert af te spelen vanaf een andere locatie, dan krijgt hij een foutmelding.

Om Vimeo zakelijk te gebruiken heb je een VimeoPro account van € 16,- per maand nodig.

Wistia

Een andere optie is Wistia. Wistia is een geweldige videodienst, met waanzinnig veel opties. Helaas weten ze dat bij Wistia ook en is de dienst goed aan de prijs: als je meer dan 3 video’s hebt, heb je een abonnement van minimaal $99 per maand nodig.

Waarom geen Youtube?

Je zou je video’s natuurlijk op Youtube kunnen zetten. En vervolgens kun je ze verbergen, zodat ze niet meer zichtbaar zijn in zoekresultaten. Op het eerste gezicht lijkt dat veilig.

En toch raad ik je af om dat te doen. Iedereen die een Youtube-video op je website bekijkt, kan daar heel eenvoudig het adres van de video uithalen. En als je dat adres vervolgens in een nieuw tabblad plakt, kun je de video gewoon openen, zonder dat je ingelogd bent op jouw online leeromgeving. En als je dat adres deelt, dan kan iedereen gratis meekijken. Niet de bedoeling!

Bovendien wil je niet dat je cursisten allerlei Youtube-reclames te zijn krijgen als ze hun cursus aan het volgen zijn. Om nog maar te zwijgen van de aanbevelingen aan het eind van de video. Wat nu als die de cursist een video van een concurrent krijgt voorgeschoteld?

Kortom: Youtube is een prachtig platform, maar niet voor je cursusvideo’s.

Er is een andere (minder gemakkelijke) manier

Als je geen gebruik wilt maken van een van de bovenstaande programma’s, dan is er een andere optie. Let op, deze is wel een heel stuk technischer.

Je kunt overwegen om je video’s zelf te hosten, door ze op je eigen server te plaatsen. Daarna kun je je .htaccess-bestand aanpassen, waardoor je voorkomt dat iemand je video’s opent, anders dan vanaf de website zelf. Het is een nogal technisch en het vereist dat je het een en ander uitprobeert. Maar als je niet bang bent voor wat uitproberen en testen, dan is te doen. Je vindt hier uitgebreide instructies.

Ik geef nog steeds de voorkeur aan de makkelijke methode met Vimeo. Vooral omdat Vimeo is ontwikkeld om video’s te hosten, en jouw website eigenlijk niet. Videobestanden zijn vrij groot en als je er veel hebt, dan moet je een behoorlijk hostingpakket hebben. Met andere woorden: je zult meer betalen meer voor je hosting. Die extra prijs zal al snel meer zijn dan wat je betaalt voor bijvoorbeeld Vimeo.

Nog een paar aanvullende tips

Zoals hierboven al schreef: als iemand de video wil jatten, dan zal hij dat doen. Dat betekent echter niet dat je het makkelijk moet maken. Hier zijn nog wat extra tips waarmee je het leven van een videodief extra moeilijk kunt maken:

Zet een watermerk in je video’s

Voorzie al je video’s van een watermerk. Het is heel lastig om zo’n watermerk weg te halen, dus als je video dan toch wordt gejat, dan ziet in elk geval iedere kijker nog wel je naam en merk als ze de video bekijken.

Doe melding van auteursrechtenschending

Stel een Google Alert in voor je cursusnaam en van deelonderwerpen van je cursus. Als Google een nieuwe website vindt met deze trefwoorden, dan krijg je een seintje. Je kunt ook gebruik maken van een dienst als Copyscape op plagiaat op te sporen.

Stuur vervolgens een berichtje naar de eigenaar van de website waarin je melding maakt van de auteursrechtenschending en waarin je eist dat de content wordt verwijderd. Eventueel kun je ook de host van de website vragen de content te verwijderen. Via HostingChecker kun je zien waar een website wordt gehost.

Update op regelmatige basis.

Werk je content regelmatig bij en vervang je video’s door nieuwe versies. Dit betekent dat als iemand je video’s te pakken krijgt, deze uiteindelijk verouderd zijn. Niemand houdt van achterhaalde informatie. Herhaal ook steeds aan het begin (of einde) van je video’s dat je ze regelmatig bijwerkt, en dat jouw (betalende) klanten dus altijd up-to-date zijn.

Voeg communities toe als aanvulling op de content.

Content kan worden gejat, maar een community kan dat niet. Creëer een community rond de inhoud van je cursus, als een toegevoegde waarde voor je aanbod.

Tenslotte

Ik weet dat het erg flauw klinkt als je net slachtoffer bent geworden van diefstal van je prachtige cursus, maar ik wil je toch graag aansporen om je te concentreren op je klanten die je wel op waarde weten te schatten. Cheaters blijf je altijd houden, helaas. Stop daarom je energie in dingen die er wél toe doen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Iedere week sturen we onze abonnees een magazine met nieuws over WordPress, websites, online leren en conversie. Bovengemiddeld vaak gaat het ook over toegankelijkheid van websites, want dat vinden we belangrijk.

Wil je ook dit Bureau RAM Magazine ontvangen? Schrijf je dan in door op de knop hieronder te klikken. Kost niks, en als je het niets vindt, kun je je ook weer met één klik uitschrijven.

rick-profiel-2-500x500

Over de schrijver

Rick Heijster

Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.

Wij kunnen uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.

Met ons bedrijf Bureau RAM ontwerpen, bouwen en beheren we al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. We werken al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor kennen de wereld van trainers en coaches. We weten wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken hebben we al eens eerder voorbij zien komen.

Ook interessant:

Scroll naar boven

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres. Naast het e-book, stuur ik je periodiek een e-mail met tips. Als je dat niet wilt, of als je van gedachten verandert, kun je je eenvoudig met één klik afmelden. Mijn privacybeleid vind je hier