Laat je cursus schitteren: wat maakt een goede online leeromgeving

Laat je cursus schitteren: wat maakt een goede online leeromgeving

Sandra Heijster
Online Leeromgevingen

Gefeliciteerd! Je hebt uren besteed aan het perfectioneren van je cursusmateriaal, het scherpen van je lesplannen en het voorbereiden van boeiende oefeningen. Nu ben je klaar om je kennis te delen met de wereld. Maar hoe zorg je ervoor dat je zorgvuldig samengestelde cursus daadwerkelijk effectief wordt overgebracht in een online leeromgeving? Hoe zorg je ervoor dat je cursisten online net zo gefascineerd en betrokken zijn als jij bij de onderwerpen die je onderwijst? Het antwoord ligt in het creëren van de ideale online leeromgeving.

Wil je een online leeromgeving bouwen die laat zien dat je weet wat je doet? Een omgeving die je cursisten stimuleert om het beste uit zichzelf te halen? Goed zo, want dat is precies waarmee we jou kunnen helpen. Wij hebben de ideale Online Leeromgeving ontwikkeld – en dit is het recept:

De sleutel: eenvoud en gebruiksgemak 

Je online leeromgeving moet zo gemakkelijk te navigeren zijn als een rechte snelweg. Niemand wil zich verloren voelen in een wirwar van menu’s en submenu’s. Dus houd het simpel, overzichtelijk en intuïtief. Zo kan iedereen zich concentreren op wat echt belangrijk is: leren.

Duidelijke navigatie dus. Wij laten die navigatie altijd terugkomen op verschillende plekken: bovenaan de pagina, onderaan de pagina, in de zijbalk. Zo kun je binnen één of twee klikken altijd naar ieder onderdeel van de training springen. Bovendien heeft je cursist direct een goed overzicht van hoe je cursus is opgebouwd. En da’s handig, want dan hoeft hij daar geen mentale energie meer aan te besteden. En niemand zei ooit: “Hè, dit is een slechte site, want hij is veel te duidelijk”.

Kortgezegd: een Online Leeromgeving moet zo intuïtief en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Dat is trouwens fundamenteel anders dan bij een saleswebsite. Je www-website zeg maar. Die is gemaakt om klanten te verkopen. En te verleiden. Omdat dat in de basis compleet verschillende websites zijn, vinden we ook dat die twee uit elkaar moet halen, en als aparte websites moet opzetten.

Op maat gemaakt en flexibel

Iedereen is anders, en dat geldt ook voor de manier waarop we leren. Sommige mensen zijn visuele leerlingen, anderen leren beter door te lezen of te luisteren. Daarom moet de ideale online leeromgeving de flexibiliteit hebben om zich aan te passen aan de individuele leerstijlen van je cursisten.

Een goede Online Leeromgeving geeft je de ruimte om verschillende media in te voegen waar jij wil of natuurlijk weg te laten.

Let’s interact!

Eenrichtingsverkeer is zo passé. Je cursisten willen betrokken zijn bij wat ze leren. Denk interactieve video’s, quizzen, en ja, zelfs die online Q&A-sessies waarbij iedereen zijn vragen kan stellen en er misschien zelfs discussies kunnen ontstaan. We schreven al eens eerder over communities in deze blog: Waarom een community rondom je online academie een goed idee is

Moet je dan een Facebook-groep opzetten? Kan, maar let wel op dat je cursisten in de Facebook-groep zich niet verliezen in hun Facebook-tijdlijn. 

Heb je al eens gedacht aan de mogelijkheid van een forum? Als onderdeel van je Online Leeromgeving? Goed idee, zo lang je maar niet te veel met allerlei notificaties strooit. Want dat kan weer ten koste gaan van de focus bij het volgen van je cursusinhoud.

De kracht van meten, monitor het succes

Hoe weet je of je cursisten daadwerkelijk leren? Het antwoord is eenvoudig: meten. Of het nu gaat om quizscores of voltooide modules, het is belangrijk dat je de voortgang en betrokkenheid van je cursisten kunt meten. Dit geeft hen niet alleen een gevoel van prestatie, maar helpt jou ook bij het verbeteren van je inhoud op basis van meetbare resultaten.

Zo kunnen we je Online Leeromgeving direct koppelen aan systemen als ActiveCampaign. Module af? Dan voegen we een tag toe aan het contact. En dan kun je daar je cursist ook over mailen. Of je kunt juist mailen als die tag aanblijft. Een beetje liefdevol porren. 

Voorkomen is beter dan genezen

Iedere foutmelding is voor een deelnemer een ‘mini-crisis’. Dat klinkt overdreven, maar onderschat dat niet. Probeer handmatige acties daarom te voorkomen en automatiseer zo veel mogelijk. Hierbij kun je vooral denken aan het proces vanaf de aankoop van de cursus, het toevoegen in de Online Leeromgeving en de instructies aan de cursist. Bijkomend (groot) voordeel is dat jij natuurlijk ook veel minder werk hebt aan de administratie rondom je Online Leeromgeving.

Altijd en overal: de kracht van een mobielvriendelijke leeromgeving

In een tijdperk waar we bijna alles op onze telefoon doen, moet jouw online leeromgeving ook mobielvriendelijk zijn. Je cursisten moeten in staat zijn om te leren waar en wanneer ze maar willen.

De onmisbare technische ondersteuning, je gids op de achtergrond

Zelfs de beste technologie is niet immuun voor storingen. En als dit gebeurt, wil je dat je ergens terecht kan voor hulp. Een sterke technische ondersteuning kan het verschil maken tussen een cursist die gefrustreerd raakt en stopt, en een cursist die het probleem overwint en doorgaat met leren.

Wij willen niet zomaar een leverancier zijn. Wij willen een partner zijn voor onze klanten. We willen met je meedenken, en als het even kan problemen al oplossen voordat het echt problemen worden.

Kortom

Samengevat: de ideale online leeromgeving is intuïtief, interactief, aanpasbaar, meetbaar, heeft sterke technische ondersteuning en is mobielvriendelijk. En hoewel dit lijkt op een lange lijst, is het eigenlijk eenvoudig: je online leeromgeving moet in dienst staan van je cursisten, hen prikkelen en uitdagen, en hen helpen hun doelen te bereiken. Want uiteindelijk is dat waar online leren echt om draait.

De afgelopen jaren hebben we veel online leeromgevingen mogen maken voor diverse trainers en coaches uit Nederland en België. Met al deze ervaring hebben we een blauwdruk gemaakt van de ideale Online Leeromgeving.

Deze blauwdruk kunnen we ook voor jou inzetten. Doordat we jouw logo, jouw huisstijlkleuren en jouw afbeeldingen toepassen, wordt het toch een Online Leeromgeving die helemaal bij jou en jouw bedrijf past.

Interesse? Lees dan eens verder op onze pagina over online leeromgevingen. Je kunt daar ook een demo aanvragen of een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Wekelijks het Bureau RAM Magazine in je mailbox?

Iedere week sturen we onze abonnees een magazine met nieuws over WordPress, websites, online leren en conversie. Bovengemiddeld vaak gaat het ook over toegankelijkheid van websites, want dat vinden we belangrijk.

Wil je ook dit Bureau RAM Magazine ontvangen? Schrijf je dan in door op de knop hieronder te klikken. Kost niks, en als je het niets vindt, kun je je ook weer met één klik uitschrijven.

Portret van Sandra

Over de schrijver

Sandra Heijster

Heb je er ook zo’n hekel aan als je webbouwer allerlei onbegrijpelijke technische termen begint te roepen? Daar ben jij toch helemaal niet mee bezig? Daar huur je juist iemand voor in.

Wij kunnen uitstekend de vertaalslag maken tussen ‘technische taal’ en ‘gewone mensen taal’.

Met ons bedrijf Bureau RAM ontwerpen, bouwen en beheren we al sinds 2006 websites voor een grote variëteit aan klanten. We werken al jaren samen met trainers en coaches uit diverse vakgebieden. Daardoor kennen de wereld van trainers en coaches. We weten wat er speelt en wat belangrijk is. De meeste verzoeken hebben we al eens eerder voorbij zien komen.

Ook interessant:

Scroll naar boven

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres. Naast het e-book, stuur ik je periodiek een e-mail met tips. Als je dat niet wilt, of als je van gedachten verandert, kun je je eenvoudig met één klik afmelden. Mijn privacybeleid vind je hier